ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Καραμπίνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1914. Ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας από την Μεγάλη Μαντίνεια Αβίας. Η αδερφή του Μαρία είναι η μητέρα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Εκοιμήθη στις 19 Απριλίου 1993 και η σορός του ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Bagneux.

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Φωτ,: Λειτουργία σε Ναό της Καλαμάτας—Προσωπικό αρχείο Μαργαρίτας Ηλιοπούλου

Αποφοίτησε από το Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1937. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1938 στη Μονή Πεντέλης και έλαβε το μοναχικό όνομα Μελέτιος, ενώ χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1940. Υπηρέτησε ως Εφημέριος τις Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου (1938-1940), ως στρατιωτικός Ιερέας (1940-1941), ως Πρωτοσύγγελος των Μητροπόλεων Μονεμβασίας, Σπάρτης, Γυθείου και Οιτύλου  (1941-1944), ως ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Χρυσοσπηλαιώτισσας Αθηνών  (1945-1946) και ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων (1946-1953). Στις 28 Ιουνίου 1953 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τιτουλάριος Επίσκοπος Ρηγίου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με έδρα το Παρίσι. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως Κωνσταντίνο, Αττικής Ιάκωβο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Χαλδίας Κύριλλο. Στις 22 Οκτωβρίου 1963 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Συνόδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Γαλλίας. Παραιτήθηκε για λόγους υγείας στις 9 Ιουνίου 1988.

Φωτ.: Με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Γαλλίας μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1952  – Αρχείο ΣΕΠ

 

Φωτ.: Απονομή του μεταλλίου Προσκοπικής Αξίας το 1967 στο Παρίσι – Αρχείο ΣΕΠ

Φωτ.: Βιβλίο του Μακαριστού. Αρχείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Φωτ.: Σε εκδήλωση των Ελλήνων Προσκόπων Γαλλίας το 1967 – Αρχείο ΣΕΠ

 

Φωτ.: Ως Αρχηγός των Ελλήνων Προσκόπων Γαλλίας σε κατάθεση στεφάνου κατά την επίσκεψη του κλιμάκιου προσκόπων Παρισίου στην Αθήνα το 1968 – Αρχείο ΣΕΠ

Έλαβε μέρος σε διεθνή εκκλησιαστικά συνέδρια ως εκπρόσωπος του οικουμενικού Πατριαρχείου και αντιπροσώπευσε την Ελληνορθόδοξη Ελλάδα στη Γαλλία με μεγάλη επιτυχία.  Σε εκείνον οφείλεται η ανέγερση της Ελληνικής Εστίας (Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας) το 1971 στο Châtenay-Malabry στο Νότιο Παρίσι, που υποδέχεται και στεγάζει Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Φωτ.: Προτομή του Μακαριστού που κοσμεί τον περίβολο της Ελληνικής Εστίας

ΕΝΑΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

Γράφει για τον Μελέτιο ο Βασίλης Μανιάτης: «Ο Γαλλίας Μελέτιος υπήρξε εξαιρετική εκκλησιαστική προσωπικότητα. Πολύπλευρα καλλιεργημένος, διέθετε ευσέβεια, απλότητα, και ευγένεια τρόπων. Δεχόταν όλους τους ανθρώπους με καλοσύνη και άκουγε με πατρικό ενδιαφέρον τα προβλήματά τους (…). Πολλοί ασθενείς, αμέτρητοι σπουδαστές και όλων των κατηγοριών άνθρωποι έτυχαν της πατρικής του φροντίδας. Ήταν ο μόνος ορθόδοξος επίσκοπος στη Γαλλία που επισκεπτόταν συχνά τις φυλακές. Ήταν η προσωπικότητα που δεν γνώριζε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και αυτός ήταν  ο λόγος που διατηρούσε την πόρτα της Μητρόπολης ανοιχτή για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση (…).

Ο αείμνηστος Μελέτιος τίμησε με την προσωπικότητά του και το έργο του, την Ελλάδα, τον τόπο της γέννησής του και το όνομα της οικογένειάς του».

ΠΗΓΕΣ

Βικιπαίδεια, λήμμα «Μελέτιος Καραμπίνης»

Ιστορικό Αρχείο—Εικονοθήκη Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ιδρύματος «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» και δόθηκε ειδική άδεια για να παρουσιαστεί στην παρούσα έκθεση.

Μανιάτης, Β., «Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης», στην Εφημερίδα Θάρρος, 27/09/2006

Foyer Hellénique de Jeunes/Ελληνική Εστία Νεότητος Παρισιού

Προσωπικό αρχείο Μαργαρίτας Ηλιοπούλου

Έρευνα—Επιμέλεια—Μετάφραση:

Νινέτα Σωτηράκη